Posted by : Adsız 1 Mayıs 2013 Çarşamba


korfbol
Bir beden öğretmeni tarafından çıkartılan Korfbol'u tanıtıyoruz. işte Korfbol tanıtımı ve oyun kuralları.

Korfbolu, Hollandalı bir Beden Eğitimi öğretmeni olan Nico Broekhuysen icat etti. Beden eğitimi derslerinde kızlar ile erkeklerin bir arada oynamadığını gören Broekhuysen, İsveç’e yaptığı bir seyahatinde görüp oynadığı ringbol adlı oyundan esinlenerek korfbolu tasarladı ve derslerinde oynatmaya başladı.Uluslararası Korfbol Federasyonu ise uzun yıllar süren hazırlıkların ardından, 1993’te Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından resmen tanındı. Türkiye, korfbol ile 1995 yılında tanıştı. 2008 yılında, Türkiye Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu çatısı altına alınan korfbol, çok hızlı bir yükseliş yaşadı.

Korfbola en ideal başlama yaşı 7-8’dir. Fakat her yaş gurubu korfbolla ilgilenebilir. Korfbol ile uğraşmak isteyenlerin ciddi bir sağlık sorunu olmaması gerekir. İsteyen herkes korfbol oynayabilir.

KORFBOLDA KAÇ KATEGORİ VARDIR?

Büyükler, Üniversiteler, 23 Yaş Altı, 21 Yaş Altı, 19 Yaş Altı ve 16 Yaş Altı kategorilerinde karşılaşmalar düzenlenir. Üst düzeyde maçlar salonda oynanır. Aynı zamanda açık alanda ve çim sahada yapılan müsabakalar da vardır ve plaj korfbolu olarak da oynanır.

Korfbolda çok yönlü olmak, yaratıcı düşünmek, doğru zamanda doğru hamleyi yapmak gerekir. Aynı zamanda yardımlaşma şarttır, tam bir takım çalışması gerektirir. Tüm bunlar sporcunun, zihinsel ve fiziksel anlamda güçlü ve sosyal bir kişi olmasına katkı sağlar.

OYUNUN AMACI NEDİR?

Korfbol dördü bayan dördü erkek olmak üzere sekiz kişiden oluşan iki takımın oynadığı, amacı rakip takımın sepetine (korfuna) daha çok sayı atmak olan bir oyundur. Oyuncuların dördü hücum, diğer dördü savunma bölgesinde kalır. Her iki sayının ardından oyuncular alan değiştirir, savunmacılar atak bölümüne, hücumcular da savunma bölümüne geçer. Top eldeyken koşmak ya da dripling yapmak yasaktır. Bu yüzden takımlar çok hızlı hareket edip, paslaşmak zorundadır.

Her iki takımın oyuncuları da birbirlerinden farklı ve görsel olarak kolayca ayrılabilecek şekilde spor formalar giymelidirler. Hakem ve yardımcısının üniformaları ise takımlardan tamamen farklı renkte olmalıdır.Olimpik bir spor değildir, fakat Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından tanınmaktadır.


BAŞLAMAK İSTEYENLER NEREYE BAŞVURMALIDIR?

Korfbol ile uğraşmak isteyenler, Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu’na başvurabilirler. Şehrinizdeki Gençlik Merkezlerinden öğrenebilirsiniz.



KURALLAR

Korfbol, erkeklerle bayanların birlikte oynadıkları tek takım sporudur. Oyun basketbol ve netbola benzer olsa da, belirgin özelliklerle onlardan ayrılır. Kapalı alanlarda oynanmasının yanı sıra, çimde, kumda veya suda da oynanabilir.

Teknik Özellikler ;

Sepet ; 
Kamıştan yapılan silindir şeklinde ve altı boş olan sepetler üst kısımlarının yerden yüksekliği 3,5 m olacak şekilde direklere asılır. Sepetin çapı 39 ila 41 cm, yüksekliği 25 cm olmalıdır. Aynı renkte ve tercihen sarı olmalıdırlar.

Sepet Direği ;
Metalden veya tahtadan olabilen direklerin çapı 4.5 ila 8 cm arasında olmalıdır. Direkler zemine dik olarak yerleştirilir. Sepetin üzerinde çıkıntısı olamamalıdır.

Giysiler ;
Oyuncular diğer takım oyuncularından farklı ve tek tip spor yapmaya uygun kıyafet giymelidirler. Spor ayakkabı giyilmesi zorunludur. Rakip oyuncuları sakatlayabilecek veya zarar verebilecek herhangi bir materyal takılamaz.

Oyun Kuralları ;
Topa sahip olan oyuncuyu koruyan bir kural vardır. Rakibin elindeki topa vurmak , çekmek , itmek kesinlikle yasaktır ve aynı zamanda topa sahip olan kişiyi aşırı şekilde engellenmeye çalışmakta yasaktır. Potalar arka çizgide değil sahanın içinde yer almaktadır. Böylelikle sayı elde etmek için pek çok farklı pozisyondan atış yapılabilmektedir. Potanın etrafında 360 derecelik açıdan atış yapılabilir ve potanın arkasında oyun devam eder.

Oyuncular arasında eşitlik yaratmak amacıyla defans pozisyonu kuralı getirilmiştir. Savunma oyuncusu , hücum oyuncusu atış pozisyonu aldığında doğru bir şekilde defans pozisyonu almışsa yapılan atış geçersiz sayılır. Böylelikle kısa boylu oyuncuların uzun boylu oyunculara karşı olan dezavantajı ortadan kalkmıştır.

Her oyuncunun maç boyunca eşleştiği bir rakibi vardır ve tüm maç boyu bu oyuncuyla bire bir mücadele etmelidir. Sadece kendi bölgesinde bulunan aynı cinsten rakip oyuncuyla rakip değiştirmesi yapabilir. Bayan oyuncuların erkeklere , erkek oyuncularında bayanlara müdafaa yapması yasaktır.

Korfbolun diğer bir önemli özelliğide takım çalışmasının gerekli olduğudur. Topa sahip olan oyuncunun yer değiştirmesine izin verilmediği için takım oyunu oynamak , yardımlaşmak korfbolda çok önemlidir. Oyuncular birbirlerinin özelliklerini iyi bilmelidirler. Nasıl kolektif oynayacakları konusunda hemfikir olmalıdırlar. Bulundukları bölgedeki alana iyi yayılabilmeli topu en uygun pozisyonda bulunan takım arkadaşına verebilmelidirler.

Saha Özellikleri ; 

Orta Çizgi ;
Sahayı hücum ve savunma bölgesi olmak üzere ortadan ikiye ayıran bir çizgi bulunmaktadır.

Döner Kadran ;
Direkler arka çizgiye 6,67 m mesafe uzaklığa oyun alanın içinde yer alacak şekilde yerleştirilir. Açık alanda bu mesafe 10 m’ dir.

Penaltı Noktası ;
Penaltı bölgesi, direkten, penaltı noktasından ve penaltı noktası ile direk arasındaki hayali çizgiden 2.50 m. uzaklıkta olmalıdır.
(resimlere tıklayarak büyütebilirsiniz.)
Korfbol sahası


saha özellikleri-1

saha özellikleri-2

{ 1 yorum... read them below or add one }

En Kültürlüler

İzleyiciler

Alt Kategoriler

Blog Arşiv

Asla Vazgeçmeyenler

- Güç ve güveni hep dışımda aradım. Ama bunlar, insanın içinden gelir ve hep oradadır.
(Sigmund Freud)

- Dünya üzerinde en güçlü silah, ateşlenmiş insan ruhudur.
(Marshall Foch)

- Onların peşinden gidebilecek cesaretiniz ve yeterli özgüveniniz varsa, bütün rüyalar gerçek olabilir.
(Walt Disney)
Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © Kültür Yaşa -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -